Je eerste huis kopen in 5 stappen

Tel 056 32 00 32
Loofstraat 18 - 8500 Kortrijk

Je eerste huis kopen in 5 stappen

Je bent jong en je wilt wat: een mooie woning bijvoorbeeld. Helaas is het spannende pad richting je eerste echte (t)huis er een vol hindernissen. Van budget tot hypothecaire lening: waar houd je nu overal rekening mee?

We helpen je verder met een handig stappenplan. Ontdek hier onze 5 stappen.

STAP 1: De financiële kant

Vooraleer de zoektocht naar je droomwoning start, verken je eerst de financiële kant. Hoeveel budget heb je exact beschikbaar om je eerste huis aan te kopen? Naast een eigen geldsom zal je uiteraard ook lenen bij een bank. Je houdt hierbij best rekening met de 1/3 regel: zorg ervoor dat je maandelijkse aflossing niet hoger ligt dan 1/3 van jullie gezamenlijk nettoloon. Daarbij komt ook de aankoopprijs zelf. De registratierechten van een woning bedragen sinds kort 7% van de totale aankoopprijs.

Bijkomende kosten waar je best rekening mee houdt:

  • Bij een nieuwbouwwoning betaal je 21% btw op je aankoopprijs
  • Ereloon van de notaris
  • Akte kosten van de notaris
  • Inschrijving hypotheekkantoor

Budget te kort? Pols eens bij je familie of misschien kom je in aanmerking voor een aanvullende starterslening van je gemeente of provincie.

Fleximmo Blog eerste huis kopen

STAP 2: Type woning en locatie

Nu je financiële zaken op orde staan, start je ontdekkingsreis richting de ideale woning. Welk type woonst past het best bij jouw situatie? Een appartement, rijhuis, nieuwbouw, hoeve of zelfs kasteel: het immo landschap is uitgebreid.  Samen met onze immo experts overlopen we de verschillende opties om je dromen te realiseren.

Ook de locatie speelt een belangrijke rol: wil je dicht bij je ouders wonen, in de stad of sta je liever elke ochtend op met zicht op een uitgestrekt weiland?

Op onze website filter je alvast op budget en locatie.

STAP 3: Renoveren of niet?

Nieuwbouw of renovatieproject? Beiden kennen hun voor- en nadelen en ook het budget telt mee.

Enkele voordelen van een nieuwbouw:

  • Laag energiepeil
  • Geen tijdverlies
  • Nieuwste materialen en technieken

Het grote nadeel is de initiële investeringskost die een pak hoger ligt dan wanneer je over een lange termijn renoveert.

Geen paniek:ons team helpt je om de beste beslissing te nemen.

STAP 4: Eerste bezoek(en)

Een eerste indruk is alles en dat geldt ook voor je toekomstige woning. We adviseren om nooit te kopen vooraleer je het huis meerdere keren bezoekt. Ons team laat je letterlijk alle hoeken van alle kamers zien. Met deskundig advies waar nodig.

STAP 5: Compromis, afhandeling en gefeliciteerd!

Het compromis - de voorlopige verkoopovereenkomst - vormt een bindend document tussen koper en verkoper. Het bevat een gedetailleerde beschrijving van de woning alsook: het bodemattest, het keuringsattest van de elektriciteit, het EPC-attest en de stedenbouwkundige inlichtingen. Wij regelen alle documenten voor jou. Na het ondertekenen van de notariële akte ben je officieel eigenaar van de woning: proficiat!

15 jaar ervaring op de immo teller

Op zoek naar een eerste woning? Met meer dan 15 jaar praktijkervaring is Fleximmo je aanspreekpunt. Spring binnen in ons kantoor of geef ons een seintje op: 056 32 00 32.